Sejarah teh
puerh dikenalpasti bermula pada zaman Dinasti Han Timur (25-220 CE), di mana
daun teh didapati telah dikeringkan menggunakan tenaga cahaya matahari di
daerah Yunnan. Pohon teh di daerah ini mempunyai daun yang besar, lembut dan
tangkai yang keras. Hari ini, teh puerh dengan daun liar yang lebar atau besar
adalah amat dihargai dan berkualiti tinggi.
Teh puerh
hijau yang dimampat dan dituai mempunyai sejarah perdagangan yang tersendiri
bermula pada abad ketujuh. Bagi mengekalkan kualiti daun teh agar tidak rosak,
pelbagai kaedah penapaian serta mampatan diwujudkan untuk menjadikan urusan
pengangkutan lebih mudah. Teh puerh dikenalpasti mempunyai keunikan yang
tersendiri. Makin lama process penapaian yang di ambil, maka makin tinggi
kualiti teh puerh tersebut. Oleh yang demikian, pergudangan teh puerh telah di
jadikan amalan untuk penyimpanan dan penapaian teh puerh. Di Tibet, daging
lembu dan daging kambing merupakan makanan ruji penduduk di sesetengah kawasan.
Penduduk di kawasan ini mendapati, amalan minum teh puerh telah membantu proses
penghadaman dan membekalkan keperluan nutrient yang tidak diperolehi dari diet
harian yang lain. Selain itu, harga teh puerh tidak membebankan. Oleh yang
demikian, amalan minum teh puerh menjadi popular di kawasan-kawasan ini dan
masih kekal sehingga ke hari ini.
Maharaja-maharaja
China menjadikan amalan minum teh puerh untuk kesihatan tubuh badan serta untuk
lanjut usia kerana teh puerh dipercayai dapat mengekalkan kecergasan tubuh
badan dan keremajaan kulit terutamanya teh yang dihasilkan dari sumber yang
terbaik. Pada zaman Dinasti Qing (1644-1911), teh puerh dari daerah Simao di
Yunnan merupakan teh yang paling dikagumi dan digemari oleh pemerintah
Yongzheng, iaitu pemerintah kedua pada zaman Dinasti Qing. Di dalam
istiadat-istiadat penghormatan, teh puerh mempunyai nilai yang amat tinggi di
mana ianya digunakan sebagai hadiah kepada mahkamah diraja dan juga sebagai
satu simbol penghormatan. Selain amalan diraja, pemberian teh juga diprakktikan
dalam perniagaan. Menurut catatan sejarah, maharaja Qing yang terakhir iaitu Fu
Yi (juga dikenali sebagai Pu Yi) pernah berkata, “minum Loong Jien (Dragon Well
Green Tea) pada musim panas dan teh puerh pada musim sejuk. Minum teh puerh
adalah bagaikan seorang ahli keluarga diraja.
#TeaZheng
#PuerhTea
0 comments:
Post a Comment